Outlook 2010 start in veilige modus
arrow_drop_up arrow_drop_down
9 december 2015 
in Nieuws

Windows update KB3114409: Outlook 2010 start in veilige modus

Een van onze klanten had in de ochtend op 9 december 2015 problemen met Outlook 2010 op de thuiswerkserver. Outlook 2010 opende alleen nog maar in de veilige modus, gaf verkeerde handtekeningen weer en gaf de Outlook add-ins niet weer. Door de robuuste betrouwbare back-up strategie is er een back-up teruggezet en zijn we het probleem gaan analyseren. Door de back-up terug te zetten kon de klant in ieder geval weer aan de slag. Tijdens het analyseren bleek al gauw dat de thuiswerkserver in de nacht automatische updates heeft gehad.

Wat is er gebeurd?

Op 8 december 2015 heeft Microsoft de update KB3114409 uitgebracht. Deze update zou ervoor moeten zorgen dat administrators het gedrag van de safe mode kunnen bepalen bij Outlook 2010. Met deze update zou het mogelijk zijn Outlook 2010 te verbieden om op te starten in safe mode. De update doet echter niet wat het hoort te doen.

HELP! Outlook 2010 start alleen in veilige modus/safe mode op!

Windows update KB3114409 zal waarschijnlijk zijn geïnstalleerd. De update doet niet waar het voor is bedoeld en schopt de boel overhoop.

Hoe kan ik het oplossen?

Om dit ongedaan te maken dient u de update te de-installeren. Dit kunt u doen door in het configuratiescherm (control panel) naar programma’s en onderdelen (programs and features) te gaan en te kiezen voor geïnstalleerde updates (view installed updates). Zoek in de lijst het updatenummer KB3114409. TIP: sorteer op ‘Geïnstalleerd op’ (installed on). Klik met de rechtermuisknop op de update en kies voor Verwijderen (Uninstall).

Installatie van de update voorkomen

Wanneer de update nog niet is geïnstalleerd kunt u voorkomen dat de update geïnstalleerd wordt. Door naar Windows update te gaan en te zoeken naar updates krijgt u een lijst met de beschikbare updates. Klik met de rechtermuisknop op de problematische update en kies voor verbergen.

Erkend door Microsoft

Microsoft heeft na klachten de update teruggetrokken. De problemen met deze update zijn erkend door Microsoft en zij raden dan ook aan om de update te de-installeren als deze al is geïnstalleerd. Deze wordt niet automatisch gede-installeerd.

Back-ups zijn belangrijk

Dit is niet de eerste keer dat Windows updates problemen veroorzaken waardoor de continuïteit van bedrijven worden aangetast. Het is niet altijd duidelijk of een update een probleem veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om een back-up te hebben zodat later gekeken kan worden wat het probleem heeft veroorzaakt en deze voorkomen kan worden.

Lijkt het probleem niet opgelost te zijn na deze oplossing? Heeft u assistentie nodig met het verwijderen van deze update? Heeft uw organisatie nog geen back-up strategie of zijn er andere ICT vraagstukken waarover u twijfelt? Neem dan gerust contact op met de ICT afdeling voor advies. Onze technische specialisten staan graag klaar voor uw organisatie om continuïteit te garanderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen