VPN bereikbaar voor iedereen
arrow_drop_up arrow_drop_down
11 augustus 2015 

VPN bereikbaar voor iedereen

Wanneer medewerkers vaak op de weg zitten is het handig om die medewerkers een laptop of een smartphone te verschaffen om hun werkzaamheden op te verrichten en met ze in contact te blijven. Notities maken bij klanten, e-mail checken of inloggen op het intranet van uw bedrijf. Gebeurt dit eigenlijk allemaal wel veilig? En hoe zit het met thuiswerkers? Hebben zij thuis wel een veilig netwerk?

Openbare WiFi netwerken

We hebben steeds vaker een behoefte aan internet. Het checken van e-mail en WhatsApp gebruiken zijn voorbeelden van zaken die we steeds vaker doen en het liefst met zo snel mogelijk internet, of gratis internet. Er bestaan een aantal openbare WiFi netwerken zoals het netwerk in de trein, bij restaurants, hotels en een hoop andere bedrijven hebben vaak een openbaar netwerk voor bezoekers. Maar omdat dit netwerk openbaar is kan een ander met behulp va bijvoorbeeld software als Wireshark de datastroom in zien mits deze niet beveiligd is. Hierdoor kunnen wachtwoorden onderschept worden. Om deze reden heeft het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie het advies uitgebracht dat het verstandiger is om een VPN te gebruiken bij open netwerken.

VPN beveiligen

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk (Virtual Private Network). Door gebruik te maken van een VPN verbinding creëert u een beveiligde verbinding van uw computer naar de server op het bedrijfsnetwerk. De computer wordt dan in het netwerk geregistreerd en alle data wordt vervolgens met versleuteling beveiligd uitgewisseld met de server op het bedrijfsnetwerk. Met een VPN verbinding voorkomt u dat data onderschept kan worden door derden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een openbaar netwerk.

Websites en apps

Verschillende websites proberen al een versleutelde verbinding op te zetten door middel van SSL, het ‘slotje’ in de browser. Een SSL verbinding kunt u herkennen aan een slotje in de browser of aan het begin van een internetadres. Deze begint dan met https://. Bij apps is het minder eenvoudig om te zien of de verbinding daadwerkelijk versleuteld is en of de data veilig wordt verstuurd. Om er zeker van te zijn dat de data niet onderschept wordt op openbare netwerken kunt u een VPN verbinding gebruiken.

Nog geen VPN?

Wanneer uw medewerkers vaak buiten de deur werken en u maakt nog geen gebruik van een VPN verbinding dan zijn er diverse mogelijkheden om dit te realiseren. U hoeft in de meeste gevallen geen wijzigingen aan te brengen in uw netwerkapparatuur. Windows Server heeft software om als VPN server te fungeren. Er bestaat ook netwerkapparatuur die een ingebouwde VPN server heeft. Heeft u geen eigen server staan of wilt u geen apparatuur hiervoor neerzetten, dan zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden. U kunt contact opnemen met ons om u te laten informeren en de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen